Katja Taimela

Salon seutua koeteltu viime aikoina kovin. Nokian tehtaan lakkautus iski voimalla alueeseen, joka on rakentanut menestystään ja tulevaisuuttaan ICT-alan varaan. Alueen työttömyys on kasvanut merkittävästi, ja vaikka myös menestystarinoita löytyy, ei uusi alku ole ollut helppo. Salon seudun tilanne muistuttaa koko Suomen tilannetta, toki kuitenkin erityisen rajulla tavalla.


Salo saattaa kuitenkin olla juuri se kaupunki, joka osoittaa koko Suomelle tien kriisistä eteenpäin. Merkittävä osa juuri niistä rakennuspalikoista, jotka aikanaan mahdollistivat Nokian nousun Salossa, ovat edelleen olemassa eikä niiden merkitys ole vähentynyt. Kyse onkin siitä miten ne kyetään uudessa tilanteessa hyödyntämään ja rakentamaan niiden varaan uutta.

 


Salon erityispiirre on kaupungin ICT-infrastruktuurin korkea taso sekä osaavan työvoiman saatavuus. Hintataso on erityisesti pk-seutuun verrattuna kohtuullinen, ja yhteydet niin Turun kuin Helsingin suuntaan hyvät. Tässä mielessä seutu tarjoaa erinomaiset edellytykset myös uuden liiketoiminnan käynnistämiseen. Erityishuomio kiinnittyy Salon seudulla jo nyt laajassa käytössä olevaan tietoliikennekaapeli- eli kuituverkkoon. Huippunopean laajakaistan mahdollisuudet tulisikin huomioida nyt elinkeinopolitiikassa.


Kuituverkko mahdollistaa erittäin nopean tietojen siirron ja suurten tietomassojen käsittelyn. Tämä kyky nousee tulevaisuuden liiketoiminnassa erityisen tärkeäksi. Tämän seikan on havainnut mm. Google, joka toteutti massiivisen kuituverkkohankkeen USA:ssa, taantumien koettelemassa Kansas Cityn kaupungissa. Kaupunki kytkettiin kokonaisuudessaan kiinteään kuituverkkoon, joka nosti yhteyksien nopeudet aivan uudelle tasolle.


Seurauksena Kansas Citysta on nopeasti kehittymässä uusien start-up -yritysten sijaintipaikka, joka vetää, uudenlaisella huippunopealla verkollaan, firmoja ja osaajia. Paikalliset toimijat ovat tarjonneet merkittäviä mahdollisuuksia pienille yrityksille aloittaa toimintansa kaupungissa. Esimerkiksi käy vaikkapa "Homes for Hackers", koteja hakkereille -ohjelma, joka tarjoaa maksuttoman asumisen kolmeksi kuukaudeksi työhuoneen kaupungista hankkineelle ICT-alan yrittäjälle.


ICT-perusinfrastruktuuriin sijoittaminen on kannattanut. Yhtä uutta, suurta massiivista toimijaa ei ole markkinoille tulossa, mutta pieniä ja kasvavia yrityksiä voi hyvien edellytysten vuoksi syntyä lukuisia. Salon kaltaisella paikkakunnalla, jolla on kaikki edellä kuvatut edut puolellaan, voisi olla valtaisia mahdollisuuksia houkutella nimenomaan alan pieniä ja kokeilevia yrityksiä alueelleen. Erityinen kohderyhmä voisivat olla paikallisten toimijoiden lisäksi venäläiset ICT-alan yrittäjät, joiden houkuttelusta mm. Espoolla on jo nyt hyvät kokemukset.


Edellytysten rakentaminen voi olla myös paikallista työtä eikä hyvien esimerkkien osalta kannata aina lähteä merta edemmäs kalaan. Varsinais-Suomen ja Satakunnan rajalla sijaitsevassa Laitilassa kaikki kotitaloudet ovat kiinni kiinteässä laajakaistassa vuoteen 2017 mennessä.

Krista Kiuru, asunto- ja viestintäministeri (sd.)
Katja Taimela, kansanedustaja (sd.)