Katja Taimela

Sisäasiainministeriön viime vuoden marraskuussa julkistaman kyselytutkimuksen mukaan nuoret suhtautuvat välinpitämättömästi harmaaseen talouteen ja joka neljäs 15 -34-vuotias voisi harkita työskentelyä pimeästi. Todellisuudessa määrä saattaa olla jopa suurempi. Yhtä moni nuori oli sitä mieltä, etteivät harmaan talouden vaikutukset kosketa heitä tai heidän elämäänsä ylipäätään.

Viime viikolla julkaistiin ajatuspaja e2:n, Maaseudun Sivistysliiton ja MTK:n tutkimus suomalaisten mielipiteistä ruoantuotantoon liittyvissä kysymyksissä. Tutkimuksen yksi yllätyksellisimmistä havainnoista oli, että nuoret ja opiskelijat painottivat muita harvemmin ruokahankinnoissaan kotimaisuutta, ympäristöasioita ja eläinsuojelua. Näin ollen tutkimus ei tue sitä perinteistä ajatusta, että nuoret olisivat vastuullisen ympäristöajattelun edelläkävijöitä.

Nämä ovat yksittäisiä esimerkkejä, jotka kielivät yleisen yhteiskunnallisen asenneilmaston vaikutuksista nuoriin. Ne kertovat paljon tästä ajasta jossa elämme. Välinpitämättömyys yleistyy ja perinteisen suomalaisen vahvan työetiikan korvaa yhä useammin hällä väliä –asenne. Kansakunta on monella eri tavalla jakautumassa kahtia hyväosaisiin ja heikompiosaisiin. Pian eduskunnan eteen tulevat taloustilanteesta johtuvat vaikeat päätökset voivat joko kasvattaa tätä eriarvoistumista tai hillitä sitä. Kysymys on siitä, tehdäänkö päätökset oikeudenmukaisesti vai ei.    

Perussuomalaisten nuorten mieskansanedustajien sosiaalisessa mediassa eri yhteyksissä heittämät varsin pöyristyttävät mielipiteet uppoavat hyvin tähän maaperään, jossa on olemassa paljon tyytymättömyyttä, turhautumista ja jopa vihaa. Viimeisin esimerkki oli Jyväskylän väkivaltaisen yhteenoton rehvakas kommentointi. Tämänkaltaiset heitot on otettu tavaksi kuitata jälkikäteen huumoriksi aina suuren julkisen kohun synnyttyä. Ilmiö on vastenmielinen.

Pitkäjänteinen, vastuullinen ja maltillinen yhteiskunnan kehittäminen ei ole parhaassa huudossa tänä päivänä. Politiikasta ja politikoista on tullut yleinen kohde, johon voi purkaa pahaa oloaan. Osa mediastakin on ottanut tavaksi rummuttaa lakkaamatta lokaa poliitikkojen niskaan. Valitettavasti myös osa kansanedustajista on lähtenyt samaan rintamaan eduskunnan arvovaltaa murentamaan.

Samaan aikaan nykyhallituksen ja eduskunnan näytöt ovat vahvat. Tärkeimpänä uudistuksena on tullut voimaan työministeri Lauri Ihalaisen johdolla valmisteltu nuorisotakuu. Se tarjoaa tukea ja työkaluja nuorisotyöttömyyden nujertamiseen. Nuorisotakuu ei kuitenkaan tarkoita sitä, että vastuu nuorten saamisesta avoimille työmarkkinoille siirtyisi yhteiskunnalle.

Nuorisotakuulla varmistetaan, että yhteiskunnan laaja valikoima tukimuotoja on parhaalla mahdollisella tavalla auttamassa nuorta löytämään tien koulutuksen ja työn pariin. Takuun toteutuminen käytännön tasolla on nyt enää lähinnä tahtoasia. Se on kiinni yritysten tahdosta työllistää nuoria ja etenkin nuorten omasta tahdosta työllistyä ja ottaa vastuuta omasta elämästään.