Katja Taimela

 

On minulle ilo ja kunnia kirjoittaa Salon Metalli 57:n lehteen ensimmäistä kertaa hallituspuolueen kansanedustajana. Haasteet ovat eduskuntavaalien jälkeen maailman talouden myllerrysten myötä entisestään vaikeutuneet. Valoa tulevaisuudessa on kuitenkin nähtävissä ja se johtuu siitä, että vaalitulos muutti Suomen poliittista linjaa.

 

SDP:n nousu hallituspuolueeksi ei ollut helppo prosessi, mutta sen myötä politiikkaan on palannut aimo annos vastuullisuutta ja oikeudenmukaisuutta. Sen myötä kansalaisten arvostus politiikkaa kohtaan on mahdollista pikku hiljaa palauttaa. SDP:n linja on kestänyt muuttumattomana puolueen siirtymisen oppositiosta hallitukseen. Se tarkoittaa sitä, että maan poliittinen linja on aidosti muuttunut.

 

Hallitus on lähtenyt määrätietoisesti satsaamaan työllistämiseen, valtionvelan nujertamiseen ja oikeudenmukaisuuden lisäämiseen yhteiskunnassa. Perusturvaan tulee sadan euron korotus heti ensi vuoden alussa. Nuorten yhteiskuntatakuuta lähdetään samoin toteuttamaan välittömästi. Selkeä tahdinmuutos on tapahtunut myös harmaan talouden torjunnassa, jonka suhteen keinot olivat selvillä hyvissä ajoin jo viime vaalikaudella, mutta silloinen hallitus ei tahtonut saada asiassa mitään aikaan.

 

Edellisen hallituskauden lopulla tapahtuneen pääministerin vaihdoksen myötä alkoi Suomessa poliittinen pysähdystila. Kaikki vaikeat päätökset lykättiin tulevalle vaalikaudelle. Tästä johtuen Kataisen hallituksen aloittaessa kiireellisimpien asioiden listalla oli todella paljon tehtävää. Etenkin työllisyyden hoidon kannalta nykyhallituksen alkutaipaleen jälki on vakuuttavaa. Kaivatut satsaukset porvarihallituksen täysin laiminlyömään pitkäaikaistyöttömyyden torjuntaan tulivat lisäbudjetilla heti hallituksen nimittämisen jälkeen.

 

Merkittävimpiä edistysaskeleita pitkään aikaan yhteiskunnassamme on puolestaan paluu keskitetyn sopimisen kulttuuriin. On mahtava osoitus suomalaisesta sopimiskulttuurista, että vaikeina aikoina työnantajat, työntekijät ja valtio pystyvät istumaan samaan pöytään ja saamaan aikaan laajan raamisopimuksen, joka takaa samaan aikaan palkansaajien ostovoiman ja yritysten kilpailukyvyn.

 

Kaikki talouden tämän hetkiset ongelmat niin maailmalla kuin Suomessakin palautuvat yhteen asiaan: luottamuspulaan. Laaja raamisopimus tuo suomalaiseen yhteiskuntaan merkittävästi lisää kaivattua luottamuspääomaa. Käytännössä tämä tarkoittaa työmarkkinarauhaa, talouden ennakoitavuuden paranemista, sekä oikeudenmukaisuuden ja työpaikkojen lisääntymistä.

 

Raamisopimus on keskeinen tekijä, kun historia tulevaisuudessa määrittelee sitä, miten tästä lamasta noustiin. On täysin selvää, että sopimus ei olisi ollut mahdollinen ilman SDP:n valtionvarainministeri Jutta Urpilaisen panosta. Hän onnistui vakuuttamaan hallituskumppanit hankkeen taakse. Yhdessä pääministeri Jyrki Kataisen ja työministeri Lauri Ihalaisen kanssa Urpilainen patisti sopimuskumppanit neuvottelupöytään uudelleen jo kertaalleen kaatuneiden neuvottelujen jälkeen. Tämä on melkoinen saavutus Suomen ensimmäiseltä naisvaltionvarainministeriltä!

 

Urpilaisen menestyksen täydentää Kreikan lainaneuvotteluissa Suomelle saavutetut vakuudet. Tätä onnistumista on turhaan vähätelty. Kyse on kuitenkin historiallisesta askeleesta, joka toi keskusteluun aidosti mahdollisuuden euromaiden vastikkeettoman tuen hillitsemisestä ja sijoittajavastuun toteuttamisesta. Sen sijaan, että Kreikkaan lapioitaisiin miljardeja euroja vastikkeettomasti ja tehottomasti, kriisi pyritään nyt aidosti saamaan päätökseen.  

 

Syysterkuin,

 

Katja Taimela