Katja Taimela

Kaikille koululaisille tarjottava maksuton ateria kuvaa hyvin koko hyvinvointivaltiomme ydintä. Se on aikanaan ollut kunnianhimoinen poliittinen tavoite, jonka eteen on tehty paljon työtä. Kun se on saatu voimaan, kaikki ovat pitäneet sitä kansallisena ylpeytenä. Hiljalleen vuosikymmenten saatossa siitä on tullut itsestäänselvyys, jonka arvostus ja hyödyntäminen ovat vaihtelevia. Onko tällä varjolla ajan hengen mukaisesti seuraava askel siinä, että kouluruoka leimataan yhteiskunnalle kalliiksi järjestelmäksi, ja aletaan esittämään sille erilaisia maksuja? Toivottavasti ei.

Kouluruokailu ei ole pelkkä energiatankkaus. Sen tarkoituksena on edistää oppilaan terveyttä, opastaa monipuoliseen ja terveelliseen ruokailuun sekä tarjota lyhyt rauhoittumishetki koulupäivän keskelle. Ruuasta puhutaan. Sen kotimaisuus ja eettisesti kestävät puhtaat tuotantotavat on nostettu arvoonsa. Lähiruoka puskee kauppojen hyllyille ja kouluihin. Ruokahävikin vähentäminen on otettu vihdoin tosissaan. Kasvisruokavalio yleistyy ja se onkin hieno tapa tuoda arvonsa esiin arkipäiväisissä valinnoissa. Arvostuksemme ruokaa kohtaan on siis kovassa kurssissa.

Nyt suomalainen kouluruoka täyttää 70 vuotta. Kaikissa Salon kouluissa kouluruuan juhlavuosi huomioidaan ke 10.10 erityisellä menulla. Tutkimusten mukaan kouluruoka jää väliin yhä useammalta ja korvautuu epäterveemmillä vaihtoehdoilla. Tällä on vaikutuksensa jaksamiseen koulupäivässä ja pidemmällä aikajänteellä koko kansanterveyteen.

Juhlapäivän myötä meidän on saatava ruuan arvostus levitettyä yhä paremmin myös kouluruokaan.
Se pitää tuottaa tuoreista aineksista ja maultaan sen on pystyttävä vastaamaan paremmin tämän päivän nuorten makutottumuksiin. Kouluruokailuhetkestä on kyettävä tekemään viihtyisä ja houkutteleva. Vastuu on myös perheillä. Yhteisen ruokailuhetken merkitys kodeissa on suuri. Se on parhaimmillaan hetki, joka mahdollistaa perheille päivän kuulumisten läpikäymisen. Olisi hienoa, jos jokainen isä tai äiti ottaisi tavaksi kysyä päivittäin lapsilta mitä koulussa on tänään tarjottu. Tätä kautta kouluruoka nousee sille kuuluvaan arvoonsa.