Katja Taimela

Kirjoitukset

Koronarajoitusten väistyessä ja yhteiskunnan avautuessa pääsemme normaalien harrastusten ja tapaamisten pariin. Korona on ollut raskasta aikaa meille kaikille. Olemme joutuneet joustamaan sosiaalisista kanssakäymisistä ja harrastuksista terveysturvallisuuden takia. Erityisesti tilanteesta ovat kärsineet lapset ja ikäihmiset.

Vapaa-ajan viettämisen vapautuessa on tärkeää tukea ikäihmisten aktiivista osallisuutta. Kulttuurin ja liikunnan esteettömiä ja edullisia, jopa maksuttomia, harrastusmahdollisuuksia pitää etsiä lisää. Yhdistysten toimintaedellytyksistä on huolehdittava, koska ne tuottavat monenlaisia tärkeitä palveluja kuten kohtaamispaikkoja ja vertaistukea moneen tarpeeseen. Näillä toiminnoilla pystymme osaltaan pureutumaan yhteiskunnan vaiettuihin epäkohtiin, osattomuuteen ja yksinäisyyteen. 

Lue lisää...

Hyvin poikkeukselliset kuntavaalit lähestyvät. Koronakriisi haittaa paitsi äänestämistä käytännössä myös ehdokashankintaa ja vaalitoimintaa. Kunnissa on vielä paljon tekemistä, että takaamme kaikille turvallisen mahdollisuuden äänestää.

Nämä kuntavaalit ovat minulle ensimmäinen kerta, kun olen toden teolla joutunut pohtimaan omaa ehdokkuuttani. Pidän kuntapäättäjän tehtävää suuressa arvossa. Siihen pitää olla paloa ja aikaa. Pitkän harkinnan tuloksena olen päättänyt, etten ole näissä vaaleissa ehdokkaana. Päätös oli vaikea ja jätti tyhjän ja haikean olon, mutta samalla nyt kun päätös on tehty, tuntuu myös helpottavalta.

Lue lisää...

Valtion ensi vuoden talousarvion laadinta on käynnistynyt epävarmoissa oloissa. Budjetissa on samaan aikaan huomioitava jo tehtyjen koronatoimenpiteiden talousvaikutukset, koronan akuutti hoito ja samalla on varauduttava koronan jälkeiseen aikaan. Syksyn koronatoimien kokonaisuus on hyvin erilainen kuin kevään kohdalla. Koronaa on mahdotonta laittaa kuriin pelkillä valtionhallinnon toimenpiteillä. Suurin vaikutus on meidän kaikkien omilla arkisilla valinnoilla. Muistetaan siis turvavälit ja hyvä käsihygienia!

Lue lisää...

Keskustelu kotimaisista monopoleista ryöpsähtää aika ajoin medioissa. Oli kyse sitten Alkosta tai Veikkauksesta, kotimaista malliamme kyseenalaistetaan voimakkaasti. Vaikka monopolin purkajilla on usein huoli päihde- tai pelihaitoista puheissa päällimmäisenä, ei todellinen mielenkiinto liity haittoihin vaan tilan raivaamiseen yksityisille toimijoille. Kyse on suurilta osin yksityisten pelien markkinoinnissa pyörivästä rahasta. Rahapelien vapauttaminen lisäisi pelien mainontaa merkittävästi. Seurauksena pelihaitat eivät ainakaan vähenisi. Samalla tuotot karkaisivat ulkomaisille pääomasijoittajille.

Lue lisää...

Hyvää Pyhäinpäivää meille jokaiselle.

Olemme kokoontuneet tänään tänne Vampulan kirkkoon, minä lapsuuden kirkkooni, muistelemaan erityisesti heitä, jotka olemme menettäneet omasta arjestamme kuluneen vuoden aikana.

Osan meidän kohdalla läheisen ihmisen menettäminen on koskettanut menneen vuoden aikana useamman kerran ja osalla meistä on erityisesti mielessä tänään myös heidät, jotka ovat jättäneet maanpäällisen elämän jo aiempina vuosina.

Lue lisää...