Katja Taimela


katjan23

Yhteystiedot

Katja Taimela
katja.taimela@eduskunta.fi
Puhelin 050 512 2629 ja 09 432 3154

Avustaja: Antti Kotti
antti.kotti@eduskunta.fi
Puhelin 0400 443 636

Kalenteri

Ei tapahtumia

 

Tervetuloa sivuilleni!

 

Käy peremmälle ja löydät rautaisannoksen minusta, ajatuksistani ja tekemisistäni. Jos jokin asia jää epäselväksi tai haluat muuten ottaa yhteyttä, älä turhaan ujostele. 

 

Tilaa uutiskirje! Lähetän kerran kuukaudessa sähköpostilla kuulumisia eduskunnasta. Jos haluat mukaan kirjeen postituslistalle, laita siitä viestiä: antti.kotti@eduskunta.fi

 

Huom! Kaikki tilaisuudet ja tapaamiset on peruttu toistaiseksi koronaviruksen vuoksi.

 

Sain viime vuonna paljon palautetta koskien tullin ohjetta energiaverotuksesta. Hämmennystä herätti ohjeen tulkinta, jonka mukaan pienikin mahdollisuus siihen, että pienimuotoisesta sähköntuotannosta voitaisiin myydä osa yleiseen sähköverkkoon johtaisi siihen, että kyseisestä sähköntuotannosta kokonaisuudessaan tulisi maksaa sähköveroa. Tämä tekee omaan käyttöön tuotettavasta aurinkoenergiasta käytännössä kannattamatonta.

 

Salolaisella aurinkoenergiaan erikoistuneella Areva Solarilla oli jo pitkälle menneet suunnitelmat aurinkopaneeleja tuottavan tehtaan aloituksesta Salossa. Puhuttiin ensi vaiheessa noin kymmenestä uudesta työpaikasta. Kiinnostusta paneeleihin löytyi muun muassa kauppakeskuksista ja logistiikkaterminaaleista, koska kalat ja muut pakastamista tarvitsevat tuotteet kuluttavat eniten sähköä kesäaikaan. Tullin ohje vaikutti mahdollisiin asiakkaisiin niin paljon, että tehtaaseen ei uskallettu investoida.

 

Nyt hallitus on valmistellut ehdotuksen verotusmallin korjaamiseksi. Esityksessä verottoman tuotannon tehoraja nostetaan 50:sta 100 kVA:iin ja tehorajan rinnalle tulee sähkön vuosituotantoon perustuva raja 800 MWh. Veromuutoksen myötä poistetaan jälleen yksi este uusiutuvien energiaratkaisujen käytön yleistymiseltä. Se mahdollistaa merkittävät lisäykset investointeihin sähkön pientuotantoon kaupallisten toimijoiden ja kuntien keskuudessa.

 

Sähkön pientuotannon luonne on muuttunut ja laajuus kasvanut merkittävästi tilanteesta, jossa nykyinen pientuotannon verotuskohtelu on säädetty osaksi 20 vuotta sitten. Myös sähköveron taso ja siten myös verottomuudesta koituvan taloudellisen edun suuruus on noussut huomattavasti. Muutokset lainsäädäntöön tulevat aina hieman jälkijunassa. Siksi on erityisen tärkeää, että lain uudistamistarpeita seurataan edelleen ja aina tarvittaessa asioihin myös reagoidaan.