Katja Taimela


katjan23

Yhteystiedot

Katja Taimela
katja.taimela@eduskunta.fi
Puhelin 050 512 2629 ja 09 432 3154

Avustaja: Antti Kotti
antti.kotti@eduskunta.fi
Puhelin 0400 443 636

Kalenteri

Ei tapahtumia

 

Tervetuloa sivuilleni!

 

Käy peremmälle ja löydät rautaisannoksen minusta, ajatuksistani ja tekemisistäni. Jos jokin asia jää epäselväksi tai haluat muuten ottaa yhteyttä, älä turhaan ujostele. 

 

Tilaa uutiskirje! Lähetän kerran kuukaudessa sähköpostilla kuulumisia eduskunnasta. Jos haluat mukaan kirjeen postituslistalle, laita siitä viestiä: antti.kotti@eduskunta.fi

 

 

Hyvät ystävät, arvoisa vappujuhlaväki!
Olemme saaneet nauttia lämpimistä kevätpäivistä ja havainnot luonnon heräämisestä pitkän talven jälkeen lisääntyvät päivä päivältä. On aika juhlistaa kevättä.
Vappu on myös työn ja työläisten juhla. Tämän teeman suhteen olemme viettäneet jo useamman vapun hieman synkemmissä merkeissä, mutta nyt kevään valo loistaa myös työllisyyden kannalta. Tulevaisuuden näkymät ovat myös taloudessa varovaisen optimistisia, vaikka taivas ei olekaan täysin pilvetön.
Kevään eduskuntavaalit ovat puhuttaneet paljon ja vaalitulos säteilee vielä moneen asiaan. Maalle ollaan nyt kasaamassa uutta hallitusta, jonka työtä vaalitulos määrittää. Moniselitteinen ja vaikeaselkoinen vaalitulos sisältää yhden selkeän viestin: kansa on vaatinut muutosta politiikkaan.
Omalta osaltani haluan lausua lämpimän kiitoksen tukijoilleni ja äänestäjilleni, Paimiossa pääsin lähelle 200 äänen pottia (197 ääntä/ v. 2015: 217) ja Sauvossa 55 ääneen (v. 2015: 61 ääntä). Meillä on ollut hyvä, läheinen yhteistyö, jonka toivon jatkuvan. Luottamus tältä alueelta lämmittää ja tuntuu hyvältä.
Hyvät ystävät!
Vaikka vaalit antoivat SDP:lle pitkästä aikaa vaalivoiton ja suurimman puolueen aseman, on vaalivoitolla karvas jälkimaku. Odotimme enemmän. Ja sanottakoon suoraan: Sipilän hallituksen armottoman kovan leikkauspolitiikan olisi odottanut saavan äänestäjät kääntymään enemmän perinteisen vasemmiston puoleen. Vaikka menneen vaalikauden oppositiopolitiikkamme oli onnistunutta, emme kyenneet kanavoimaan sitä vaalitulokseen kannatukseksi.
Oppositiopolitiikkamme ei ollut pelkkää räksyttämistä tai asioiden kategorista vastustamista, vaan esitimme asioihin punnittuja vaihtoehtoja ja loimme samalla puolueelle näköalan tulevaisuuteen. Vaaliohjelmamme sisälsi monia yhteiskuntaamme uudistavia kokonaisuuksia, jotka helpottavat ihmisten elämää.
Samalla ne uudistavat yhteiskunnan rakenteita niin, että säästämme rahaa ilman leikkauksia palveluihin tai etuuksiin.
Kuten myös yhteiskuntaa niin, että talouden kasvua ja työllisyyden suotuista kehitystä tuetaan.
Vaalikampanjan ratkaisuhetkillä emme onnistuneet. Emme kyenneet konkretisoimaan tavoitteitamme tavalla, että ne olisivat vedonneet äänestäjiin. Emme kyenneet vastaamaan median lietsomaan perussuomalaisia nostaneeseen kampanjaan.
Tässä kohtaa on pakko lausua pieni ihmetys siihen, miten erilaisilla säännöillä perussuomalaisia kohdellaan kuin muita puolueita. Äänestäjät näyttivät unohtavan hyvin nopeasti, että perussuomalaiset olivat mukana tekemässä Sipilän hallituksen leikkauspäätöksiä. On muuten aivan käsittämätön temppu, miten tyytymättömyys hallituksen politiikkaan saatiin satamaan sellaisen puolueen laariin, joka itse oli noita päätöksiä tekemässä.
Vastuun hallituspolitiikasta kantaa nyt yksin keskusta ja se vastuu on kova. Nyt nähdään missä kohtaa politiikan kenttää keskustan syvät rivit todellisuudessa seisovat. Heille menneen kauden keskusta oli aivan liian oikeistolainen puolue. Toivottavasti tämä herättää keskustan johdon.
Kokoomuksen vaalikampanja perustui yhteen tavoitteeseen, joka kiteytyi SDP:n puheenjohtajan mustamaalaukseen ja SDP:n avausten väärinymmärrykseen. Kuka muistaa kokoomukselta ensimmäistäkään omaa avausta näissä vaaleissa? Tältä pohjalta hallitusyhteistyön rakentaminen ei ole helppoa. Joskaan ei se saa olla mahdotontakaan.
Vaalien paras viesti oli vihervasemmistolaisten puolueiden kannatuksen kasvu. Niin SDP, vasemmistoliitto kuin vihreätkin menivät vaaleissa eteenpäin. Tämän pitää näkyä politiikan suunnanmuutoksena.
Hallitustunnusteluja viedään eteenpäin SDP:n johdolla. Suhtaudumme tilanteeseen nöyrän päättäväisenä. Kun usean puolueen koalitiohallitusta kasataan, on selvää, että kompromisseja pitää kyetä tekemään. Silti uskon, että toimiva hallituspohja on mahdollista saada kasaan. Ja mikä tärkeintä sille on mahdollista saada aikaan hallitusohjelma, jonka pohjalta pääsemme rakentamaan Suomesta tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa, joka on kaikille huomenna parempi kuin tänään.
Arvoisa vappujuhlaväki!
Tekemistä tosiaan riittää. Keskustelut vaalikentillä kertovat kovaa kieltään päättyneen vaalikauden tuomista hankaluuksista ihmisten elämään. Pienituloisten tilanne on haastava. Meillä Salossa kaupungin sosiaalisen luototuksen rahat on täysmääräisesti käytössä, eikä uusia luottoja voida myöntää, ennen kuin rahaa palautuu myönnetyistä luotoista takaisin.
Aktiivimalli puhuttaa edelleen ja se on aivan ymmärrettävää. Aktiivimalli koetaan epäoikeudenmukaiseksi, kun omasta aktiivisesta työnhausta huolimatta voi joutua kokemaan etuusleikkauksia. Työllisyys ja ihmisten työllistäminen tulee tälläkin kaudella olemaan keskeinen painopiste politiikassa. Meidän on löydettävä siihen kannustavampia, fiksumpia ja oikeudenmukaisempia keinoja.
Kansan eriarvoistumiskehitys on saatava kääntymään tällä vaalikaudella. Suomalaisen yhteiskunnan suuri vahvuus on luottamuksessa ja yhtenäisyydessä. Nämä on palautettava kunniaan. Se vaatii tekoja. Ensimmäiseksi on huolehdittava siitä, että kukaan ei pääse putoamaan yhteiskunnan turvaverkoista. Kaikki lähtee peruspalveluista. Lääkäriin pitää päästä, eikä kenenkään pidä joutua valitsemaan ruuan ja lääkkeiden välillä.
Toinen keskeinen kohde, johon on kyettävä panostamaan, on koulutus ja osaaminen. Tulevaisuuden kasvu ja työllisyys perustuvat vahvaan ja laajaan osaamispohjaan. Tutkimus- ja tuotekehitystoiminta tuottavat innovaatioita, joiden varassa kasvumme ja kansainvälinen kilpailukykymme pitkälti on.
Viimeisten 30 vuoden aikana Suomen työmarkkinoilta on hävinnyt 600 000 työpaikkaa, johon on riittänyt pelkkä perusasteen koulutus. Tällä hetkellä Suomessa on edelleen lähes 100 000 alle 30-vuotiasta ihmistä ilman perusasteen jälkeistä tutkintoa. Heidän asemansa on erittäin heikko työmarkkinoilla mikä johtaa eriarvoisuuden ja syrjäytymisen kasvuun. Erityisesti nuorten miesten syrjäytyminen on merkittävä ongelma, jonka voi nähdä heidän kasvavana työttömyytenä.
Pelkän peruskoulun varassa olevien ihmisten asema heikkenee jatkuvasti työmarkkinoilla. Työelämän osaamistason vaatimukset kasvavat ja työmarkkinat elävät murroksessa. Nuorten eriarvoisuus ja syrjäytyminen kasvavat ilman tehokasta koulutuspolitiikkaa. Porvarihallituksen tekemä 190 miljoonan euron leikkaus ammatilliseen koulutukseen ei ole millään lailla kehittänyt toisen asteen koulutusta eikä ehkäissyt syrjäytymistä.
Oppivelvollisuusikää laajentamalla parannetaan nuorten tulevaisuuden työllisyys- ja tulokehitystä. Pelkän perusasteen suorittaneiden ihmisten työllisyysaste on vain noin 40 prosenttia, kun taas toisen asteen suorittaneiden on 70 prosenttia ja korkeakoulutettujen on yli 85 prosenttia. Koulutus parantaa merkittävästi työllisyyttä, mutta myös työuran kestoa. Korkeakoulutettujen työurat kestävät jopa 15 vuotta perusasteen varassa olevia pidempään. Koulutustason nostaminen on välttämätöntä, jos haluamme nykyistä merkittävästi korkeampaa työllisyyttä. Oppivelvollisuuden laajentamisella toisen asteen koulutus muuttuu myös maksuttomaksi opiskelijalle. Tämän on oltava yhteinen tavoitteemme.
Vain koulutuksella, koulutustason nostolla ja eliniäisellä oppimisella pystymme turvaamaan hyvinvointiyhteiskunnan myös tulevaisuudessa. Koulutus on sekä yksittäiselle kansalaiselle että koko suomalaiselle yhteiskunnalle parasta turvaa alati muuttuvassa maailmassa.
Ei ole myöskään merkityksetöntä, mitä työmarkkinoilla tapahtuu. Jos jonnekin, niin sinne tarvitaan luottamuksen palauttamista. Sen rakentaminen on vaikeampaa ja hitaampaa kuin sen rikkominen, mutta tähän työhön olemme valmiita. Me emme voi lähteä kilpailemaan työehtoja tai palkkoja heikentämällä. Me voimme kilpailla hyvinvoivilla ja osaavilla työntekijöillä.
Arvoisa vappujuhlaväki!
Maailma muuttuu nyt ennennäkemättömän nopeasti. Teknologinen kehitys, globalisaatio ja ilmastonmuutos edellyttävät, että politiikassakin katsotaan yhtä vaalikautta pidemmälle. Eteemme tuntuu nousevan koko ajan yhä suurempia haasteita. Niiden kokoluokka on niin valtava, että niitä on vaikea käsittää. Samalla niiden vaikutukset arkeemme tulevat olemaan hyvin konkreettisia. Ilmastonmuutos on tästä keskeisin esimerkki.
Mitä pidemmälle ilmastotoimia lykätään, sitä hankalampia ne tulevat olemaan. Elämme aikakautta, jolloin tekoja on korkea aika alkaa tekemään. Ilmastonmuutos sisältää paitsi uhkia myös mahdollisuuksia. Suomi pystyy hyödyntämään edelläkävijän asemaansa puhtaan teknologian tuotannossa, jolloin siitä nousee meille taloudellisia ja työllisyyden kasvumahdollisuuksia. Ilmastonmuutos vaatii meiltä kulutustottumusten muutosta mutta ei sitä, että elämänlaatu tai hyvinvointi kärsivät. Ilmastonmuutoksen torjunnan kustannusten jakautumisen pitää tapahtua oikeudenmukaisesti.
Antti Rinne ei tule kenenkään pihaan viemään bensalla tai dieselillä kulkevaa autoa pois. Kehitys kohti vähäpäästöisiä liikennöintimuotoja tapahtuu luonnollisesti, kunhan otamme ilmastotavoitteet vakavasti ohjaamaan päätöksiä ja toimintaa. Yhteiskunnan teknologinen kehitys on nopeaa ja sitä oikein suuntaamalla saavutamme ilmaston kannalta elintärkeitä askelia ilman valtavia muutoksia hyvinvointiimme tai arkeemme. Tähän haluan uskoa.
Suomella on kykyä toimia mallina hiilineutraalista yhteiskunnasta ja olla kehittämässä ja viemässä maailmalle ratkaisuja, joilla tämä toteutetaan. Kaikki on pidettävä mukana muutoksessa ja siirtymän hiilineutraaliin yhteiskuntaan on oltava sosiaalisesti kestävä.

Hyvät ystävät, toverit!
Uskon, että muillekin kuin politiikassa tiiviisti toimiville alkaa muodostua taakaksi tämä tilanne, jossa jatkuvasti on jotkut vaalit tulossa. Onneksi maakuntavaaleja ei nyt sentään tullut tähän samaan syssyyn.
On mielestäni selvää, että jatkossa vaaleja on pakko yhdistää. Nyt ollaan poikkeuksellisessa vaalisumassa, kun eduskuntavaalien jälkeen seuraa heti EU-vaalit. Toivottavasti tämä ei vaikuta EU-vaalien äänestysaktiivisuuteen negatiivisesti. Niissä on paljon pelissä.
EU:n tulevaisuus on Brexitin ja populistipuolueiden nousun myötä vedenjakajalla. EU:n oikeutus lunastetaan vain luomalla kansalaisille parempaa hyvinvointia ja vakaampaa ympäristöä. Nyt on palautettava EU perustehtäväänsä.
SDP:lle eriarvoisuuden vähentäminen on eurooppalaisen yhteistyön keskeisenä tavoitteena. Kaikilla eurooppalaisilla on oltava oikeus ihmisarvoiseen työhön, toimeentuloon ja perusturvaan, koulutukseen, poliittisiin oikeuksiin ja tasa-arvoiseen, yhtäläisten mahdollisuuksien yhteiskuntaan.
Tämä kaikki edellyttää sitä, että pystymme saamaan taloudelliset ja sosiaaliset tavoitteet parempaan tasapainoon. Nyt on menty liiaksi talous edellä.
Suomi on kärsinyt siitä, että meillä ihmisoikeudet, työehdot ja ympäristönormit ovat suhteellisen hyvällä tasolla. Ei voi olla niin, että pärjätäksemme kilpailussa, joudumme heikentämään työehtoja. Työehtojen polkeminen ei voi olla kilpailuetu.
Meidän pitää tavoitella sitä, että EU:n alueella voidaan taata kaikille työntekijöille vahvat vähimmäisoikeudet, kuten säälliset työehdot, sosiaaliturva, työturvallisuus, työn ja perhe-elämän tasapaino sekä työelämän tasa-arvo. Tarvitaan pelisääntöjä kaikkein turvattomimpiin työntekomuotoihin, kuten nollatuntisopimuksiin.

Hyvät ystävät!
Lämmin kiitos siitä, että olen saanut tulla osallistumaan vappujuhlaanne! Meidän on muistettava, että tämänkaltaiset juhlat eivät synny itsestään, vaan taustalla on monien vapaaehtoisten vahva työpanos. Kiitos teille kaikille!
Hauskaa vappua.