Katja Taimela


katjan23

Yhteystiedot

Katja Taimela
katja.taimela@eduskunta.fi
Puhelin 050 512 2629 ja 09 432 3154

Avustaja: Antti Kotti
antti.kotti@eduskunta.fi
Puhelin 0400 443 636

Kalenteri

Ei tapahtumia

 

Tervetuloa sivuilleni!

 

Käy peremmälle ja löydät rautaisannoksen minusta, ajatuksistani ja tekemisistäni. Jos jokin asia jää epäselväksi tai haluat muuten ottaa yhteyttä, älä turhaan ujostele. 

 

Tilaa uutiskirje! Lähetän kerran kuukaudessa sähköpostilla kuulumisia eduskunnasta. Jos haluat mukaan kirjeen postituslistalle, laita siitä viestiä: antti.kotti@eduskunta.fi

 

 

Hyvät ystävät, toverit, arvoisa vappujuhlaväki!

On hienoa, että yhteinen vappujuhla on tehnyt paluun tänne Iskun talolle! Kiitos siitä tapahtuman järjestäjille!

Luin Kunnallislehden ennakkojutusta, että juhlaan odotetaan iloista meininkiä ja poliittinen paatos olisi vähemmän toivottua. Suonette anteeksi jos puheeni menee hieman sinne paatoksen puolelle. Politiikkaakin voi olla vaikea välttää.

Tämä toive johti kuitenkin ajattelemaan politiikkaa ja päätöksentekoa laajemmin.

Sen reilun kymmenen vuoden aikana, kun olen ollut kansanedustajana politiikka ja poliittinen ilmapiiri ovat muuttuneet todella paljon. Moni muutos oikeastaan kiteytyy hyvin tähän kohuun, jossa edustajakollega Harkimo erkani puolueestaan ja perusti jonkinlaisen puoluepolitiikasta erillään olevan liikkeen. Päällimmäisenä tuosta kohusta jäi ainakin minulle mieleen Harkimon tapa pyörittää mediaa ja nostaa itsensä asioiden yläpuolelle.

Olen itse ollut aina yli puoluerajojen tehtävän yhteistyön kannattaja ja rakentaja. Minusta on selvää, että tämän tyyppistä toimintaa pitäisi edistää. Pitäisi päästä tahallisesta väärinymmärtämisestä ja toisen ohi puhumisesta avoimeen vuoropuheluun ja toisen kunnioittamiseen ja kuuntelemiseen. Mielestäni silloin kymmenkunta vuotta sitten, aloittaessani työni kansanedustajana, tilanne oli tässä suhteessa huomattavasti parempi kuin tänään.

Mikäli tällaisen keskustelukulttuurin luominen vaatii tällaisia uusia liikkeitä, ne ovat tervetulleita. Silti on todettava, että minua häiritsee politiikan leimaaminen.

Meillä hoetaan, miten politiikka on rikki. Eduskunnasta kirjoitetaan lähinnä poliittiseen päätöksentekoon liittymättömiä skandaalijuttuja. Samaan aikaan asiateemojen kanssa on todella vaikea saada julkisuutta. Vaatekaappinsa tai yksityiselämäänsä avaamalla se on puolestaan helppoa. Ja vielä helpompaa se on, jos mollaa omaa puoluettaan tai vaikkapa kampittaa sen puheenjohtajaa.

Politiikan viihteellistäminen tapahtuu helpoiten poliitikkojen heikkouksilla mässäilemällä ja henkilökohtaisten ristiriitojen esiin nostamisella. Kannattaisi muistaa, että - kaiken tämän saastan alla - politiikalla on tärkeä tehtävä yhteiskunnassa.

Kymmenet päivittäiset valintamme arjessa ovat poliittisia. Arjen haasteet, jotka kohtaavat meitä yhteisöjemme jäseninä, ratkotaan politiikalla. Kun kahden ihmisen toiveet menevät ristiin, niiden ratkaisut ovat aina tavallaan poliittisia. Tässä mielessä siis monet asiat ovat poliittisia olematta puoluepoliittisia.

Puolueillakin on tärkeä roolinsa. Ne kanavoivat samalla tavalla ajattelevia ihmisiä, joilla on samankaltainen arvopohja, vaikuttamaan tärkeiksi kokemiinsa asioihin. Etenkin perinteisten puolueiden kohdalla on hyvin pitkälle pystynyt luottamaan siihen, että puolue toimii arvojensa mukaan. Siihen perustuu se rajallinen kuluttajansuoja, jonka äänestäjä voi äänelleen saada.

Silti on muistettava, että politiikka perustuu joustamiseen ja puolueiden sopimuksiin, kompromisseihin. Se tarkoittaa sitä, ettei yksikään puolue saa tavoitteitaan sellaisinaan toteutettua ja tästä seuraa äänestäjien tyytymättömyyttä. Tämä ristiriita on viime vuosina haastanut puolueita entistä enemmän.

Tilanteen haastavuutta on lisännyt se, että meille on tullut vahvoihin asemiin puolueita, jotka pyrkivät pelaamaan omilla säännöillään tai nousemaan ikään kuin politiikan yläpuolelle. Yleensä nämä samat liikkeet pelaavat politiikan likaisimmilla keinoilla samalla kun näyttävät viatonta naamaa julkisuuteen ja kannattajilleen. Yksi tunnuspiirre tälle on uhriutuminen, eli se että muita lyödään kovin sanakääntein, mutta silloin kun kritiikki kohdistuu itseen, käperrytään uhrin asemaan kalastelemaan sympatiaa.

Politiikassa pätevät kuitenkin loppujen lopuksi samat tutut säännöt ja ne pätevät kaikille. Politiikka on kestävyyslaji, jossa on jaksettava ponnistella vuosia, jotta saa asioita aidosti eteenpäin. Politiikka on myös joukkuelaji, yksinpurjehtijat eivät siinä pärjää.

Arvoisa vappuväki!

Viime aikojen poliittisia keskusteluja on hallinnut eriarvoisuusteema. Erityisesti oppositio on nostanut esiin, miten hallituksen politiikka, vaikkapa leikkaukset peruspalveluihin tai etuuksiin jakavat kansaa kahtia. Leikkausten kanssa samanaikaisesti jaetut verohelpotukset ovat lisänneet tätä kontrastia.

Mutta mistä puhutaan silloin kun puhutaan eriarvoisuudesta?

Olen tämän kevään aikana perehtynyt aika paljon mielenterveysongelmiin. Tämä lähti oikeastaan muutamasta yhteydenotosta, joissa kerrottiin, kuinka vaikea mielenterveyspalveluiden piiriin on päästä tai saada läheistään palveluihin. Mielenterveysongelmat alkavat olla jo todella yleisiä.

Joka toinen meistä kokee elämänsä aikana mielenterveyden häiriöitä. Masennukseen sairastuu joka viides. Erityisen hälyttävää on nuorten mielenterveysongelmien kasvu. Turun Sanomissa kerrottiin helmikuussa, että jopa joka kymmenes nuori on ollut psykiatrisessa hoidossa. Suurimmat syyt nuorten psykiatrisen hoidon taustalla ovat masennus ja ahdistuneisuus. Silti näistä asioista puhuminen tai avun hakeminen koetaan edelleen hankalaksi.

Mielenterveysongelmat leimaavat ihmisen helposti. Ja pelko tästä estää palveluiden pariin hakeutumista. Siksi on erittäin tärkeää, että julkisuudessa puhutaan mielenterveysasioista ja sitä kautta puretaan tällaisia leimaavia ajatusrakenteita.

Ihmisten asenteisiin vaikuttaminen on myös turhauttavan hidasta työtä. Myös politiikan eri areenoilla on jatkettava määrätietoista taistelua eriarvoisuuden ja mielenterveysongelmien vähentämiseksi. Tarvitsemme matalan kynnyksen palveluita, jotka tuovat avun odottelematta ja riittävän varhain.

Palveluita on oltava tarjolla riittävästi sekä akuutteihin tarpeisiin että pitkäkestoisempaan hoitoon, terapiaan ja kuntoutukseen. Palvelukokonaisuuksia on koottava asiakkaan tarpeen mukaisesti, jotta paras mahdollinen moniammatillinen tuki voidaan taata sitä tarvitsevalle.

Nämä kaikki asiat ovat kiinni poliittisista päätöksistä!

Talouskriisit ja työttömyys, ulkopuoliset odotukset, yksinäisyys, yhä tiukkeneva kilpailu niin koulu ja opiskeluelämässä kuin työmaailmassakin haastavat jaksamistamme. Monen kuorma kasvaa kestämättömäksi.

Työttömyysongelma on monen kohdalla johtanut näköalattomuuteen, siihen että tulevaisuus ei näytä lupaavalta vaan tasaisen harmaalta. Tällaisessa tilanteessa on vaikea alkaa rakentamaan elämäänsä tai vaikkapa kouluttamaan - itseään.

Hyvät ystävät!

Tiedän että monet teistä huokaisevat nyt syvään, kun mainitsen lyhenteen sote. Siinä meillä on kyllä valtavan turhauttava projekti. Se on iso kokonaisuus, joka vaikuttaa meihin kaikkiin enemmän kuin ymmärrämmekään. Eikä soten sisältöjäkään ole todellakaan helppo ymmärtää. Turhautumista lisää tämä jatkuva vatulointi, jossa sote törmää milloin mihinkin seinään. 

Nyt hallitus on rakentanut uudistuksen poliittisen lehmänkaupan varaan: Keskusta saa maakunnat, Kokoomus saa soteen haluamansa bisnesmallin. Mainittujen puolueiden kansanedustajat purnaavat eduskunnan käytävillä meille oppositioedustajille toisiensa vaatimuksia. Kokoomushan ei missään nimessä haluaisi maakuntia, eikä kepu valinnanvapautta.

Varsinaisia velikultia.

Oppositiosta olemme yrittäneet kysyä, että mitä tässä uudistuksessa saavat suomalaiset ihmiset? Tavoitteena oli, että terveys ja hyvinvointipalvelut voidaan turvata jokaiselle. Käykö näin?
Kyllähän SDP:kin haluaisi sote-uudistuksen jo maaliin. Mutta ei minkälaista tahansa sotea. Me haluamme sellaisen uudistuksen, jolla palveluita aidosti parannetaan.

SDP haluaa, että ihmisten yhdenvertaisuus paranee sote-palveluissa. Me haluamme, että palveluiden laatu ja saatavuus paranee ja.. SDP:n sote-mallin keskiössä on ihminen. Sipilän hallituksen mallin keskiössä ei todellakaan ole ihminen, vaan Keskustan valtapolitiikka ja Kokoomuksen halu avata miljardien markkinat terveysjäteille.

Suurin ongelma hallituksen sote-mallissa on yhä edelleen se, että julkinen valta korvataan pitkälti markkinoiden vallalla. Ihmisen hyvinvoinnin ja terveyden turvaamisen tilalle on nostettu yksityisten hoiva- ja terveysjättien eduista ja markkinaosuuksista huolehtiminen. Jopa neuvolatoiminnan yhtiöittäminen mahdollistetaan!

Ihmiset toivovat sote-palveluilta yksinkertaisia, ihmisen kokoisia asioita: Hoitoon on päästävä jonottamatta. Asiakasmaksut eivät saa estää lääkäriin menoa. Laadun on oltava kunnossa. Sosiaalipalveluita on saatava ihmisen kulloistenkin tarpeiden mukaan odottelematta ja helposti. Heistä, jotka eivät saa ääntään kuuluviin - lapset, vanhukset ja vammaiset - heistä on pidettävä huolta! Tällaisia asioita ihmiset sote-palveluista toivovat ja näihin pitää sote-uudistuksella vastata.

Samalla on huolehdittava kaikista niistä hoiva-ajan työntekijöistä, jotka jo nykyisellään tekevät meille kansainvälisesti vertaillen tehokkaat ja edulliset hyvinvointipalvelut, joihin ihmiset ovat tutkimuksien mukaan poikkeuksellisen tyytyväisiä. Meidän pitää keskittyä korjaamaan niitä ongelmia, joita palveluissa on, eikä lähdettävä rikkomaan sitä, mikä toimii.

Arvoisa vappujuhlaväki!

Vappu on itselleni ennen kaikkea työn juhla.

Täytyy sanoa, että tämän hallituksen työllisyyspolitiikkaa on ollut hirveää seurata. Siitä kuvastuu ymmärtämättömyys työelämän pelisäännöistä ja todellisuudesta työpaikoilla. Lisäksi siinä näkyy ylimpänä tavoitteena heikentää työntekijöiden asemaa kaikilla mahdollisilla keinoilla.   Kehysriihen päätökset jatkavat tätä samaa sarjaa: hallitus haluaa rakentaa Suomeen kahdet työmarkkinat.

Siellä lyötiin pöytään kaavailut nuorten työmarkkina-aseman mielivaltaisesta heikennyksestä; siis ikään perustuva kahtiajako. Alle kolmekymmentä vuotiaille eri ehdot kuin yli kolmekymmentä vuotiaille. Käsittämätöntä! Tähän tulemme vastaamaan opposition järeimmällä aseella, eli välikysymyksellä.

Mutta eihän se edes tuohon jäänyt. Toinen työmarkkinoita jakava esitys on työnantajan koon mukainen kahtiajako; alle ja yli 20 hengen työpaikat. Ja jälleen ollaan työntekijän kimpussa kun irtisanomista halutaan helpottaa.

Hallituksen työllisyyspolitiikan saldo on karu: uhkailua pakkolaeilla, lomarahaleikkauksia, nollatuntisopimusten laillistaminen, kohtuuton ja älytön aktiivimalli, vuorotteluvapaaleikkaus, työvoimapoliittisen koulutuksen romahduttaminen ja työvoimapalvelujen ajaminen markkinoille, koeajan pidennykset, nuorisotakuun lopettaminen, työttömyysturvan leikkaukset, karenssien pidentämiset ja mitä kaikkea vielä. Listaa voisi jatkaa juhannukseen asti.

Meillä Suomessa jopa 100 000 lasta elää köyhissä perheissä. Ja voin vakuuttaa, että lisää tulee tällä hallituksen työpolitiikalla!

Aktiivimalli rankaisee työttömyysturvaa lähes 5 prosentin verran, vaikka hakisit 30 työpaikkaa kolmessa viikossa. Täällä Paimiossa joka viides ei täyttänyt aktiivimallin ehtoja alkuvuoden aikana ja kohtasi nämä leikkaukset.

Mitä miettivät nuoret tänä päivänä? Heitä innostetaan perustamaan perhettä ja hankkimaan lapsia. Heitä muistutellaan, että syntyvyys kyntää sotavuosien tasolla. Ja samaan aikaan lainsäädännöllä luodaan pelkkää epävarmuutta. Aika ristiriitaista. Ristiriitaista, kohtuutonta ja Suomen tulevaisuuden kannalta vääränlaista politiikkaa!

Näille toimille on vaihtoehtoja. Oppositio on esittänyt niitä pitkin vaalikautta. Ne ovat kuitenkin kaikuneet kuuroille korville. Hallitus on valinnut linjansa. Pitää muistaa, jotta tuo linja on muuten täysin poliittinen arvovalinta.

Hyvät ystävät, toverit!

Osittain meni ehkäpä sinne paatoksen puolelle. Lähdin itse politiikkaan mukaan vajaa 20-vuotta sitten.Koen todella tärkeäksi puhua ongelmia ja räikeitä päätöksiä auki. Syystä että, Meidän on yhdessä muutettava tämä suunta!

Kaikki se työ, joka Suomen satavuotisen itsenäisyyden aikana – ja sitä ennenkin on tehty, hyvinvointimme eteen, ei saa mennä hukkaan.

Haluan kiittää kutsusta juhlaanne. Kiitos myös kaikille teille, jotka olette ponnistelleet tämän tapahtuman onnistumisen eteen.

Vappu on kevään juhla. On mahtavaa saada nauttia aurinkoisista ja osin jo lämpöisistäkin päivistä. Luonto puhkeaa kukkaan silmiemme edessä. Oikein ihanaa Vappua Teille kaikille!